Historie

Historie Tol Milieu

Met één vrachtwagen en een lapje moerasgrond van 150 vierkante meter achter de dijk in Volendam begon Nico Tol in 1967 met ‘Containerverhuur N.J. Tol en zonen’. In het Volendamse familiebedrijf werd dag en nacht gewerkt. De keukentafel thuis deed dienst als kantoor. Nico’s vrouw nam de orders aan. Hoewel de Volendammers niet klaagden werd het in de tachtiger jaren duidelijk dat Tol een andere locatie moest gaan zoeken om door te kunnen groeien. De Julianaweg, de hoofdweg van Volendam, stond vol als vier vrachtwagenchauffeurs koffie kwamen drinken.

Twintig jaar na de start in Volendam verhuisde Tol naar Purmerend. De gemeente wilde het afvalbedrijf graag hebben op het nieuwe industrieterrein Baanstee-West. En in 1997 werd het Baanstee-Oost, waar het bedrijf nog steeds is gehuisvest op 7500 vierkante meter. De eerste steen werd gelegd door oprichter Nico, die toen al jaren met pensioen was.

Met de economische groei van eind jaren 90 stond directeur Gerrit Tol, zoon van oprichter Nico, voor de keuze: blijven aannemen wat op zijn pad kwam of investeren en doorgroeien. Die laatste optie werd een stuk bereikbaarder toen Icova, toen al marktleider in de provincie Noord-Holland, in 2001 op zijn pad kwam.

De voordelen van overname door Icova waren evident. De naam die al decennia garant stond voor grote service bleef behouden. Net als hetzelfde goed opgeleide personeel. Dankzij de diensten van zusterondernemingen kon Tol bovendien een groter servicepakket leveren aan zijn klanten. In de eerste jaren na de overname verdubbelde Tol in omvang.

Daarna kwam in 2004 ‘Bos Zijpe’ erbij. Bos Zijpe, eigendom van het sloopbedrijf Bos, lag in Burgerbrug. Samen bestreken ze Noord-Holland boven het kanaal, dus het lag voor de hand dat de twee bedrijven samengevoegd werden. Omdat de naam Tol een grotere herkenbaarheid werd vanaf 2007 één naam gehanteerd: namelijk ‘Tol Milieu’.

De wagens werden overgespoten in het herkenbare geel/blauw van Tol. Enkele daarvan waren inmiddels voorzien van rennende kinderen in een groene weide. Een vrolijk beeld dat je misschien niet zo snel verwacht op een vrachtwagen die afvalcontainers komt ophalen. Maar voor Tol Milieu draait het allemaal om een schone toekomst en kinderen horen daarbij.

Ruim veertig jaar na het begin achter de dijk in Volendam telt Tol Milieu 19 voertuigen en bijna 40 medewerkers. Anders dan in 1967 wordt nu 90 procent van al het afval bewerkt of verwerkt voor nuttig hergebruik.